Παρουσίαση του βιβλίου «Κάμπος»

Stratis Vogiatzis, Kampos

Παρουσίαση του βιβλίου «Κάμπος»

Οι Εκδόσεις Άγρα και η Stereosis σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Κάμπος» του Στρατή Βογιατζή την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022 στις 19:30 στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης).

To βιβλίο αρχικά θα προλογίσει ο φωτογράφος Στράτος Καλαφάτης και στη συνέχεια θα ακολουθήσει από το δημιουργό του βιβλίου μια επιτελεστική, οπτικοακουστική αφήγηση με θέμα τον Κάμπο. Τη παρουσίαση θα συμπληρώσει το μικρής διάρκειας ντοκιμαντέρ της Έλενας Μαργαριτίδη “Υπνοβατώντας στον Κάμπο”. Η παρουσίαση έχει σαν στόχο να προ(σ)καλέσει το κοινό να στοχαστεί πάνω σε συμβιώσεις και κομποστοποιήσεις,  σε υβριδικότητες και συμμείξεις της βιοπoικiλότητας και της ιστορίας του πραγματικού και του φανταστικού και να διερωτηθεί πάνω στην έννοια της κατοίκησης μέσα σε ένα ασθμαίνοντα δυτικό πολιτισμό και μιας ανιμιστικής φύσης που σαλεύει πλάι του. Θα ακολουθήσει κουβέντα με το κοινό.

Stratis Vogiatzis, Kampos

Ο εξαιρετικός  Alec Soth σημειώνει στο εσώφυλλο του βιβλίου: “Στο αξιοσημείωτο βιβλίο του Κάμπος ο Στρατής Βογιατζής επιστρέφει στη φαντασία μας ένα εξαιρετικό εύρος από ζώα και φασματικές παρουσίες. Είτε όμως βλέπουμε μια κατσίκα να κοιτάζεται στον καθρέφτη είτε μια μοχαχική φιγούρα να σκουπίζει με τρόπο σισύφειο ένα κομμάτι τσιμέντο μέσα σε ένα περιβόλι οι υποσχέσεις που μας δίνουν είναι ανεξιχνίαστες. Ένα μόνο μήνυμα μπορούμε να λάβουμε από τον Κάμπο του Βογιατζή: Είμαστε χαμένοι στον παράδεισο”. 

“Ο αφηγητής του βιβλίου ως ένα πορώδες πλάσμα περιπλανιέται στον Κάμπο της Χίου  αναδιφά σε ιστορικά αρχεία αλληλοεπιδρά με τους κατοίκους και τα ζώα του τόπου φωτογραφίζει καταγράφει μαρτυρίες συσσωρεύει πειστήρια τα οποία ταξινομεί και αναδιατάσσει. Ο Κάμπος στο τέλος μεταμορφώνεται σε ψηφιδωτό από μυθοπλαστικές ή πραγματικές συμβάντα και επιστολές από το παρελθόν βιογραφίες ανθρώπων αποκόμματα από εφημερίδες παιδικές μνήμες και εντυπώσεις του αφηγητή ο οποίος μέσα από παρεκβάσεις λοξοδρομήσεις και επαναλήψεις συναρμόζει με παιγνιώδη τρόπο.

Stratis Vogiatzis, Kampos

Ο αναγνώστης παρόλη την έξαψη της εξερεύνησης του μυθιστορηματικού αυτού τόπου σύντομα βρίσκεται παγιδευμένος σε ένα λαβύρινθο να περιπλανιέται σε ένα χώρο αυξημένης εντροπίας όπου τα ζώα εκτοπίζουν σταδιακά τους ανθρώπους οι μνήμες γεννούν νέες χωρικές συσχετίσεις και το μυστήριο υπονομεύει διαρκώς τον ορθολογισμό”. (Από το ΔΤ της Άγρας) 

Το Βιβλίο  “Κάμπος” κέρδισε το βραβείο του καλύτερου φωτογραφικού βιβλίου για το 2022 στο Nordic light international photography festival.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.