Βιογραφικά Εισηγητών.
Γνωρίστε τους ανθρώπους της Stereosis: τη διαδρομή τους, το φωτογραφικό τους έργο και την εμπειρία που μεταφέρουν στη διδασκαλία.

Κοσμάς Παυλίδης
Ο Κοσμάς Παυλίδης γεννήθηκε το 1978 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι συνιδρυτής και Υπεύθυνος Σπουδών του φωτογραφικού κέντρου Stereosis. Διδάσκει σύγχρονη φωτογραφία εδώ και πολλά χρόνια και έχει επιμεληθεί αρκετές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, προβολές και εκδόσεις. Επιπλέον, επιλέχθηκε ως κριτής του διεθνούς κύρους φεστιβάλ φωτογραφίας FOTOFILMIC 17 (Vancouver, Los Angeles, Paris).
Παράλληλα η δουλειά του έχει προβληθεί σε διεθνείς εκθέσεις και φεστιβάλ, όπως το Athens Photo Festival 2017, την 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης 2017, το Medphoto 2016, την Photobiennale VII Logos 2014, και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, οι φωτογραφίες του έχουν εκτεθεί σε σημαντικούς χώρους τέχνης, όπως το Museo de Bogotá, η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, το Μουσείο Μπενάκη, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης καθώς και σε διάφορες γκαλερί στην Ευρώπη.

Πασχάλης Τσεϊνές
Ο Πασχάλης γεννήθηκε στις Βρυξέλλες το 1964. Σύντομα η οικογένεια του μετακόμισε στην Νέα Υόρκη και εκεί έζησε τα πρώτα του χρόνια μέχρι που επέστρεψε στην Ελλάδα το 1972.
Η ενασχόληση του με την φωτογραφία ξεκίνησε το 2000 και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.
Είναι συνιδρυτής της σχολής φωτογραφίας Stereosis, καθηγητής σεμιναρίων φωτογραφίας, βασικός επιμελητής των μαθητικών εκθέσεων και υπεύθυνος των σκοτεινών θαλάμων της σχολής.

Εμμανουήλ Παπαδόπουλος
Συνιδρυτής της Stereosis, εκπαιδευτικός φωτογραφίας και φωτογράφος, με συμβολή στην πρακτική διδασκαλία της φωτογραφίας και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων στη χρήση της φωτογραφικής μηχανής, στον φωτισμό και στην εργασία στο στούντιο.

Χλόη – Ιωάννα Πίσσα
Γεννήθηκε το 1985 στην Λάρισα. Αποφοίτησε από το τμήμα Ηλεκτρονικής Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στα πολυμέσα video – φωτογραφία το 2009. Παράλληλα ολοκλήρωσε σπουδές φωτογραφίας (2007-2009) στην σχολή φωτογραφίας Stereosis. Με την φωτογραφική της δουλειά έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, η δουλειά της έχει εκτεθεί σε μουσεία, gallery και έχει επιλεχθεί να συμμετάσχει σε φωτογραφικά δρώμενα όπως στην Biennale νέων καλλιτεχνών – 15th Biennale De La Mediterranée και στην Photobiennale Thessaloniki (2012). Από το 2009 ζει και εργάζεται ως φωτογράφος στην Θεσσαλονίκη.
Εκθέσεις
- 2007ON VIEW 3 — Ομαδική έκθεση Stereosis
- 2007«Couples» — σε συνεργασία με την Ψυχαναλυτική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος
- 2008ON VIEW 4 — Ομαδική έκθεση Stereosis
- 2009«Art Is Hard» — Εκθεσιακός χώρος Block 33, Θεσσαλονίκη
- 2009ON VIEW 5 — Ομαδική έκθεση Stereosis
- 2011«Faces» — Ομαδική έκθεση, Θεσσαλονίκη
- 2011SYMBIOSIS — 15η Biennale De La Mediterranée, Θεσσαλονίκη
- 2011EXPOSURE Photography — Artists Wanted, Aperture Gallery, Νέα Υόρκη
- 2013«Ordet» — Photobiennale, Θεσσαλονίκη
- 2013EXPOSURE Photography — Artists Wanted, Aperture Gallery, Νέα Υόρκη
- 2014«Logos» — Photobiennale, προβολή στο Μουσείο Ύδρευσης, Θεσσαλονίκη
- 2016«Contacts in the City» — Caravan Project, Λιμάνι Θεσσαλονίκης
- 2017«UniverCity — 90 χρόνια Α.Π.Θ.»

Άρτεμις Πυρπίλης
Ξεκίνησε τη φωτογραφία το 2005 στο εργαστήρι “Stereosis” και στην συνέχεια, σπούδασε στην “Ecole de Photographie de Paris” στην Γαλλία. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της εργάστηκε ως επίσημος φωτογράφος σε φεστιβάλ (μουσικά και κινηματογραφικά) στη Γαλλία, στην Αγγλία, στη Γερμανία και στην Αμερική.
Ταυτόχρονα, εργάστηκε ως βοηθός φωτογράφων, αλλά και ως βοηθος ατζέντη φωτογράφων σε πρακτορείο στο Παρίσι. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στο Μουσείο Φωτογραφίας Βερόλίνου (c/o Berlin), στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης καθώς και στην γκαλερί Host στο Λονδίνο. Έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη.
Έχει διδάξει φωτογραφία στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ και έχει υπάρξει εισηγήτρια σεμιναρίων φωτογραφίας στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Γιάννης Μανωλής
Ο Γιάννης Μανωλής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1995. Το 2016 αποφοίτησε από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Metropolitan College of Thessaloniki, με τίτλο BA (Hons), RIBA I. Έκτοτε ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, όπου παρακολούθησε σεμινάρια φωτογραφίας στη Stereosis. Έχει επιμεληθεί ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις.
Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε διαδικτυακά περιοδικά όπως τα Kaltblut, Float και Contributor. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, όπως το Athens Photo Festival το 2018 και το 2022, και σε σημαντικούς χώρους όπως το MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Μπενάκη.
Το 2018 το έργο του επιλέχθηκε ανάμεσα σε 277 άλλους φωτογράφους και παρουσιάστηκε σε μία από τις δύο ατομικές εκθέσεις που διοργάνωσε το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Photobiennale 2018.
Το 2019 το φωτογραφικό του έργο φιλοξενήθηκε στην περιοδεύουσα ομαδική έκθεση του Fotofilmic στο Σαν Φρανσίσκο, το Βανκούβερ και τη Σεούλ.
Το 2022 ο εκδοτικός οίκος The Velvet Cell εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο The Hunter, The Woman & The Hut.

Άγγελος Ζυμάρας
Ο Άγγελος Ζυμάρας είναι επαγγελματίας φωτογράφος με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας και τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ειδικεύεται στην αθλητική φωτογραφία.
Έχει καλύψει μεγάλα αθλητικά γεγονότα, μεταξύ των οποίων έξι διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων, 17 Παγκόσμια Πρωταθλήματα και 13 Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Έχει εργαστεί ως διευθυντής φωτογραφικών υπηρεσιών σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, καθώς και σε Πανασιατικούς Αγώνες.
Γεννήθηκε στην Ελλάδα και το 1986 μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου σπούδασε φωτογραφία στο RUTC Photography & Design. Έζησε εκεί για δεκαπέντε χρόνια, εκ των οποίων τέσσερα ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο και δουλεύοντας ως documentary φωτογράφος.
Το 1999 ίδρυσε τη Stereosis και το 2004, μαζί με τον Εμμανουήλ Παπαδόπουλο, τον Κοσμά Παυλίδη και τον Πασχάλη Τσεϊνέ, δημιούργησαν τη Stereosis School of Photography.
Σήμερα είναι επικεφαλής φωτογράφος του πρακτορείου azsportsimages και συνεργάζεται με οργανωτικές επιτροπές, ιδρύματα και ομοσπονδίες ως υπεύθυνος φωτογραφικών υπηρεσιών (Photo Manager).

Κωνσταντίνος Τσακαλίδης
Ο Κωνσταντίνος Τσακαλίδης γεννήθηκε το 1986 στις Σέρρες. Αποφοίτησε από το Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και από το Φωτογραφικό Κέντρο Stereosis. Είναι ανεξάρτητος φωτορεπόρτερ με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Από το 2013 κατέγραψε θέματα που σχετίζονται με την ελληνική κρίση, καθώς και το δημοψήφισμα του 2015. Την περίοδο 2015–2017 κατέγραψε τη διαδρομή χιλιάδων προσφύγων από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω των βαλκανικών χωρών, καθώς και τη ζωή τους στον αυτοσχέδιο καταυλισμό της Ειδομένης, στα σύνορα Ελλάδας–Βόρειας Μακεδονίας. Τον Αύγουστο του 2021 κάλυψε φωτογραφικά μέρος των μεγάλων πυρκαγιών στην Αθήνα και την Εύβοια.
Είναι συνιδρυτικό μέλος του συλλογικού ελληνικού φωτογραφικού πρακτορείου SOOC Images και συνεργάτης του Bloomberg News στη Βόρεια Ελλάδα. Καλύπτει κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά θέματα, με επίκεντρο την Ελλάδα, την Ανατολική Ευρώπη και την Τουρκία.
Το 2022 αναδείχθηκε περιφερειακός νικητής για την Ευρώπη στο World Press Photo.

Δημήτρης Τοσίδης
Ο Δημήτρης Τοσίδης γεννήθηκε το 1986 στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει. Εργάζεται ως φωτορεπόρτερ και συνεργάζεται τακτικά με την Deutsche Welle και το Xinhua.
Επικεντρώνεται σε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τα ακραία αθλήματα, καθώς και την οπτική αφήγηση.
Σπούδασε στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο UdK Berlin. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Επικοινωνία Κινδύνων και τη Δημοσιογραφία Κρίσεων από το ΑΠΘ.
Έχει βραβευτεί επανειλημμένα για το έργο του, μεταξύ άλλων με το Migration Media Award το 2017 και το 2018, για τη δουλειά του σχετικά με την προσφυγική κρίση στα Βαλκάνια.
Το 2021 κέρδισε το βραβείο Athens Photo World για το έργο του «Διάβα», ένα φωτογραφικό ντοκουμέντο για τους εναπομείναντες νομάδες κτηνοτρόφους που μετακινούνται με τον παραδοσιακό τρόπο στην Ήπειρο.

Αλέξανδρος Αβραμίδης
Ο Αλέξανδρος Αβραμίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Από το 1997 εργάζεται ως φωτορεπόρτερ, καλύπτοντας σημαντικά γεγονότα της επικαιρότητας και ιστορίες για ελληνικά και διεθνή μέσα, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Είναι συνεργάτης του Reuters από το 2012.
Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως τα The New York Times, El País, Libération, Corriere della Sera, Der Spiegel, The Wall Street Journal, Newsweek, Καθημερινή και VICE.
Το 2016 τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ ως μέλος της ομάδας φωτορεπόρτερ του Reuters που κάλυψε την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ιοκάστη Φουνδούκα
Η Ιοκάστη Φουνδούκα είναι απόφοιτη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ και υποψήφια διδακτόρισσα στο ίδιο τμήμα, στον τομέα της Ιστορίας της Τέχνης.
Έχει μεταπτυχιακό τίτλο στη Σημειωτική της Οπτικής Επικοινωνίας από το ΔΠΜΣ «Σημειωτική, Πολιτισμός και Επικοινωνία» της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
Έχει ολοκληρώσει μονοετή επιμορφωτικά σεμινάρια στην Πολιτιστική Διαχείριση από το ΕΚΠΑ και στην Ιστορία του Φεμινιστικού Κινήματος από το Royal Holloway, University of London. Έχει επίσης ολοκληρώσει τους κύκλους σπουδών της Stereosis την περίοδο 2006–2009 και τα σεμινάρια portfolio reviews με τους Στράτο Καλαφάτη και Κοσμά Παυλίδη.
Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές φωτογραφικές και εικαστικές εκθέσεις, μεταξύ αυτών στη Photobiennale και στην Biennale Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.
Είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ Media Semiotics Research Group, με ειδίκευση στη Σημειωτική του Φωτογραφικού Μέσου.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την αναπαράσταση του φύλου, τη φωτογραφική τέχνη, τη σημειωτική και τη σύγχρονη ιστορία.

Αθανασία Παπαδοπούλου
Σπούδασε σύγχρονη φωτογραφία στη Stereosis από το 2004 έως το 2006. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το φωτογραφικό της βιβλίο Hotels κυκλοφόρησε το 2019 σε αυτοέκδοση.

