Η φωτογραφία, παρά τη σημασία της για την κοινωνία μας, διερευνάται λιγότερο στις μελέτες οικοδόμησης της ειρήνης από άλλα μέσα όπως η τηλεόραση ο κινηματογράφος, ή άλλες εικαστικές τέχνες. Ωστόσο, στην εποχή των μέσων ενημέρωσης, η φωτογραφία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο μέσω της αναφοράς συγκρούσεων και της υπεράσπισης της ειρήνης και της δικαιοσύνης. Ορισμένες φωτογραφίες είναι σύμβολα που αντιπροσωπεύουν έναν συγκεκριμένο κοινωνικό αγώνα. Φωτογραφίες ανοίγουν τα μάτια των ανθρώπων, και γίνονται μάρτυρες αδικίας και βίας από πολλά μέρη του κόσμου.
Η φωτογραφική αφήγηση της αλήθειας βασίζεται όχι μόνο στη φυσική τους παρουσία (ήταν-εκεί) αλλά και στο «ηθικό τους καθήκον να δίνουν μαρτυρία με το να είναι εκεί» Η παρουσία και η απάντηση των φωτογράφων σε μια σύγκρουση είναι θεμελιώδης για να γίνει αντιληπτή ως αυθεντική . Με αυτόν τον τρόπο, οι φωτορεπόρτερ όχι μόνο απαθανατίζουν τη στιγμή, αλλά παίζουν και έναν μαρτυρικό ρόλο στη βία με το να βρίσκονται εκεί.
Οι Φωτογράφοι είναι συχνά εκτεθειμένοι σε κίνδυνο, καθώς απαιτούν στενή εγγύτητα με τα θέματά τους στην προσπάθειά τους να καταθέσουν μια μαρτυρία. Όπως λέει και ο Robert Capa: «Εάν οι φωτογραφίες σου δεν είναι αρκετά καλές, δεν είσαι αρκετά κοντά». Κάθε χρόνο ένας σημαντικός αριθμός φωτοειδησιογράφων πρώτης γραμμής σκοτώνεται ενώ εργάζεται. Γιατί πηγαίνουν στον τόπο της σύγκρουσης παρά τον κίνδυνο; Σε τι στοχεύουν από την ανάληψη κινδύνων; Πώς σχετίζεται η πράξη της μαρτυρίας με την αποκάλυψη της αλήθειας;
Τα μοτίβα και η πρακτική τους, με το να είναι παρόντα και να αντιμετωπίζουν κινδύνους, είναι σημαντικά για το θέμα της αλήθειας. Λόγω της επαγγελματικής τους δράσης και της επιθυμίας τους για αλήθεια, η παρουσία και οι αναφορές τους αποκτούν αξία ως αποδεικτικά αρχεία και μαρτυρικά έγγραφα. Η ευθύνη των φωτοειδησιογράφων είναι να μαρτυρούν μια σύγκρουση, τη βία και τα δεινά της.
Έκθεση Φωτογραφίας
FACE to FACE
Ο Αλέξανδρος Αβραμίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Από το 1997 εργάζεται ως φωτορεπόρτερ, καλύπτοντας πολλές από τις κορυφαίες έκτακτες ειδήσεις και ιστορίες για ελληνικά και διεθνή μέσα, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Είναι συνεργάτης του Reuters από το 2012.
Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως The New York Times, El Pais, Liberation, Corriere della Sera, Der Spiegel, The Wall Street Journal, Newsweek, Καθημερινή, VICE.
Το 2016 τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ ως μέλος της ομάδας φωτορεπόρτερ του Reuters που κάλυψε την Προσφυγική Κρίση στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης είναι φωτορεπόρτερ με έδρα τις Βρυξέλλες. Γεννήθηκε στο Βόλο το 1985, αποφοίτησε από τη σχολή φωτογραφίας «stereosis» (2007-2010), παρακολούθησε επίσης σεμινάριο φωτορεπορτάζ στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης (ACT) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αλεξία (Alexia Foundation). Θεσσαλονίκη, Ελλάδα (2010).
Kάνει ρεπορτάζ από το 2008: Phasma, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα – 2010, SOOC – 2013 Αθήνα, Ελλάδα Φωτογραφικό πρακτορείο DEPO Istanbul, Τουρκία – 2015, κυρίως σε εγχώριες και διεθνείς ειδήσεις, ιστορίες και κοινωνικά ζητήματα που συνεργάζονται με πολλά διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα σε ανεξάρτητη βάση.
Οι φωτογραφίες του για την ελληνική κρίση, την ευρωπαϊκή πολιτική και τη μεταναστευτική κρίση έχουν δημοσιευθεί ευρέως από τα μεγαλύτερα εθνικά και διεθνή περιοδικά, εφημερίδες, περιοδικά και ειδησεογραφικά πρακτορεία, συμπεριλαμβανομένων πρωτοσέλιδων σε NY Times, Le Monde, Time Περιοδικό.
Kατοικεί στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο και η περιοχή κάλυψής του περιλαμβάνει, ενδεικτικά, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο, την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Τουρκία.
Ο Δημήτρης Τοσίδης γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη το 1986.
Εργάζεται ως φωτορεπόρτερ στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ANA-MPA) και ως stringer στην EPA και συνεισφέρει τακτικά στην Deutsche Welle και στο XINHUA.
Επικεντρώνεται κυρίως σε πολιτικά/κοινωνικά ζητήματα, πολιτισμό, αθλήματα/εξτρεμ σπορ και οπτική αφήγηση.
Σπούδασε στο Κολλέγιο Καλών Τεχνών/Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. και στο UDK Berlin. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο στο τμήμα Επικοινωνίας Κινδύνων και Δημοσιογραφίας Κρίσεων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Έχει βραβευτεί πολλές φορές για το έργο του, όπως το Migration Media Award το 2017, το 2018 για το έργο του σχετικά με την προσφυγική κρίση στα Βαλκάνια.
Για το έργο του «Διάβα», ένα φωτορεπορτάζ ντοκουμέντο στους εναπομείναντες νομάδες κτηνοτρόφους που μετακινούνται με τον παραδοσιακό τρόπο στην Ήπειρο κέρδισε το βραβείο Athens Photo World 2021
Ο Γιάννης Παπανίκος είναι ελεύθερος επαγγελματίας φωτορεπόρτερ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη Το 2011 ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα φωτογραφίας στο Φωτογραφικό Κέντρο Stereosis
Παράλληλα, ξεκίνησε να εργάζεται στον χώρο της φωτοειδησεογραφίας καλύπτωντας γεγονότα στη Βόρεια Ελλάδα.
Το 2013 ξεκίνησε να εργάζεται στο φωτογραφικό πρακτορείο FOS PHOTOS και από το 2014 συνεργάζεται με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.
Παράλληλα από το 2018 εργάζεται για το φωτογραφικό πρακτόρειο InTime καλύπτωντας κυρίως αθλητικό ρεπορτάζ. Τα τελευταία χρόνια από το 2014 έως σήμερα έχει καλύψει γεγονότα όπως η πολιορκία της πόλης Κομπάνι το 2014, την Ελληνική οικονομική κρίση και τα γεγονότα του 2015, καθώς και την προσφυγική κρίση από το 2015 και έπειτα.
Το 2016 επελέγη στην κατηγορία Young Greek Photographers του Athens Photo World. Η δουλεία του έχει δημοσιευθεί σε τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως η New York Times, η Washington Post, ο Guardian, η Le Monde και πολλά άλλα.
Ο Γιάννης Κούρτογλου γεννήθηκε το 1981 στην Ξάνθη. Αρχικά σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στον Τουρισμό, και εργάστηκε στον ξενοδοχειακό κλάδο για αρκετά χρόνια. Ο Κούρτογλου είχε πάντα έντονο ενδιαφέρον για τη φωτογραφία και το 2009 αποφάσισε να ασχοληθεί περισσότερο με αυτή και άρχισε να παρακολουθεί σεμινάρια φωτογραφίας στο φωτογραφικό κέντρο Stereosis στη Θεσσαλονίκη.
Το 2010 έγινε ελεύθερος επαγγελματίας φωτορεπόρτερ, δουλεύοντας σε ειδήσεις, ιστορίες και κοινωνικά ζητήματα, και εργαζόταν σε τοπικό πρακτορείο ειδήσεων που κάλυπτε τοπικές εκδηλώσεις.
Το 2012, μετακόμισε στην Κύπρο όπου άρχισε να συνεργάζεται με εξέχοντα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων όπως το AFP (Agence France Press).
Από το 2015 συνεργάζεται με το Reuters ενώ συνέχισε την προσωπική του φωτογραφική δραστηριότητα.
Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά σε όλο τον κόσμο.
Ο Κωνσταντίνος Τσακαλίδης γεννήθηκε το 1986 στις Σέρρες. Αποφοίτησε από το Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και από το Φωτογραφικό Κέντρο Stereosis. Είναι ελεύθερος επαγγελματίας φωτορεπόρτερ με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Ελλάδα.
Κατέγραψε θέματα που σχετίζονται με την ελληνική κρίση από το 2013 καθώς και το δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ το 2015. Την περίοδο 2015-2017 κατέγραψε τη διαδρομή χιλιάδων προσφύγων από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προς την κεντρική Ευρώπη μέσω των Βαλκανικών χωρών, καθώς και τη ζωή τους στον αυτοσχέδιο καταυλισμό της Ειδομένης στα σύνορα Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας. Τον Αύγουστο του 2021 κάλυψε φωτογραφικά ένα μέρος από τις μεγάλες πυρκαγιές στην Αθήνα και την Εύβοια.
Αυτή τη στιγμή είναι συν ιδρυτικό μέλος του συλλογικού ελληνικού φωτογραφικού πρακτορείου SOOC Images και συνεργάτης του Bloomberg News στη Βόρεια Ελλάδα, καλύπτοντας κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά θέματα με επίκεντρο την Ελλάδα, την Ανατολική Ευρώπη και την Τουρκία.
European winner in the World Press Photo 2022
Ο Άγγελος Ζυμάρας είναι επαγγελματίας φωτογράφος με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας και τα τελευταία δώδεκα χρόνια ως ειδικός στην αθλητική φωτογραφία.
Έχει καλύψει τα περισσότερα από τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα: Τέσσερις διοργανώσεις Ολυµπιακών Αγώνων, 11 Παγκόσµια Πρωταθλήµατα και 13 Πανευρωπαικά. Έχει εργαστεί ως διευθυντής φωτογραφικών υπηρεσιών σε Ολυµπιακούς Αγώνες, Παγκόσµια Πρωταθλήµατα, Πανευρωπαικά και Πανασιατικούς Αγώνες.
Γεννήθηκε στην Ελλάδα και το 1986 πήγε στο Λονδίνο σπούδασε φωτογραφία στο RUTC Photography & Design και έζησε εκεί για δεκαπέντε χρόνια εκ των οποίων τέσσερα χρόνια ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο δουλεύοντας ως φωτογράφος κοινωνικών θεμάτων για editorials.
Το 1999 ίδρυσε την Stereosis και το 2004 μαζί με τον Εμμανουήλ Παπαδόπουλο τον Κοσμά Παυλίδη και τον Πασχάλη Τσεϊνέ δημιούργησαν την Stereosis school of photography.
Σήμερα είναι επικεφαλής φωτογράφος του πρακτορείου azsportsimages, και επίσης συνεργάζεται με Οργανωτικές Επιτροπές, ιδρύματα και ομοσπονδίες ως υπεύθυνος φωτογραφικών υπηρεσιών (Photo Manager).
Μέλος της της Εφορείας του Μουσείου Φωτογραφίας του Μητροπολιτικού Οργανισμού Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης ΜΟΜus