From Idea to Creation–  

FROM IDEA TO CREATION
(a photographic journey in 13 seminars)

“Ο φωτογράφος θεωρούνταν ένας οξύς αλλά μη παρεμβατικός παρατηρητής – ένας γραφιάς, όχι ένας ποιητής. Καθώς όμως οι άνθρωποι ανακάλυψαν γρήγορα ότι κανείς δεν τραβάει την ίδια φωτογραφία του ίδιου πράγματος, η υπόθεση ότι οι φωτογραφικές μηχανές παρέχουν μια απρόσωπη, αντικειμενική εικόνα υποχώρησε μπροστά στο γεγονός ότι οι φωτογραφίες είναι απόδειξη όχι μόνο αυτού που υπάρχει αλλά και αυτού που βλέπει ένα άτομο, όχι απλώς μια καταγραφή αλλά μια αξιολόγηση του κόσμου. Έγινε σαφές ότι δεν υπήρχε απλώς μια απλή δραστηριότητα που ονομάζεται θέαση(καταγεγραμμένη από, υποβοηθούμενη από κάμερες) αλλά η “φωτογραφική θέαση”, η οποία ήταν τόσο ένας νέος τρόπος για να βλέπουν οι άνθρωποι όσο και μια νέα δραστηριότητα για να επιτελούν.”

Susan Sontag

Seminar’s Summary and Intension:


Φωτογραφία και κινήματα τέχνης.
Οπτική αντίληψη της εικόνας.
Η «γραμματική» της φωτογραφίας.
Η υβριδική φύση της φωτογραφίας.
Οι κάμερες βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά.
Καθορίζοντας την έννοια της φωτογραφίας.
Η διαστρέβλωση του χρόνου Ι.
Η διαστρέβλωση του χρόνου ΙΙ.
Η τέχνη της επιλογής.
Η δύναμη της εικόνας.
Η τυχαιότητα.
Καταγράφοντας το φως.
Ερμηνεύοντας το «Γκροτέσκο» και την «Αποστροφή».

Αυτά τα σεμινάρια έχουν ως κεντρικό τους άξονα, την κριτική προσέγγιση βασικών ιδεών και εννοιών στη φωτογραφία που πηγάζουν από τις θετικές, ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες.
Η επαφή των σπουδαστών με αυτές τις ιδέες και έννοιες μέσω του πρίσματος της φωτογραφικής έκφρασης επιδιώκει να προκαλέσει νέους προβληματισμούς και γνωστικές συγκρούσεις, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στην αντίληψη και την κριτική σκέψη να ανοίξουν νέους δημιουργικούς διαδρόμους.

Ένας δεύτερος στόχος αυτών των σεμιναρίων είναι να βοηθήσει τους σπουδαστές να αναπτύξουν μια βαθύτερη ματιά πάνω στη φωτογραφία και το νόημά της.
Η σταδιακή αναγνώριση και κατανόηση αυτών των ιδεών και εννοιών μπορούν να αποβούν χρήσιμα εργαλεία για να τους βοηθήσουν να σκεφτούν καλά για αυτό που κάνουν, είτε αυτό είναι να κοιτάζουν τις φωτογραφίες άλλων ανθρώπων είτε να δημιουργούν τις δικές τους.

Στο τέλος κάθε σεμιναρίου θα δίνεται βιβλιογραφία και πρακτική άσκηση.

Summary of ideas within the seminar

Από την αρχή της ιστορίας της, η φωτογραφία είχε την τάση να αλληλοεπιδρά με τα καλλιτεχνικά κινήματα που εμφανίζονταν σε κάθε ιστορική περίοδο. Ωστόσο, συχνά έδωσε ζωή σε κινήματα και τεχνοτροπίες που επηρέασαν και εξακολουθούν να επηρεάζουν τις προσεγγίσεις μας στη φωτογραφική διαδικασία και τη δημιουργία εικόνων, αποδεικνύοντας έτσι την ιδιαίτερη θέση του μέσου ανάμεσα σε όλες τις άλλες τέχνες. Η τέχνη έχει γίνει εννοιολογική- η ζωή μας τείνει προς το ίδιο.

Οι φωτογραφίες αποτελούνται από τυπικά και οπτικά στοιχεία και έχουν τη δική τους “γραμματική”. Αυτά τα τυπικά και οπτικά στοιχεία (όπως η γραμμή, το σχήμα, η επανάληψη, ο ρυθμός, η ισορροπία κ.λπ.) είναι κοινά με άλλα έργα τέχνης. Όμως οι φωτογραφίες έχουν επίσης μια συγκεκριμένη γραμματική – επιπεδότητα , πλαίσιο, συγχρονισμός, εστίαση κ.λπ.
Τα “λάθη” στη φωτογραφία συνδέονται συχνά με την (παραβίαση) των “κανόνων” και των προσδοκιών αυτής της γραμματικής, π.χ., εκτός εστίασης, περικοπή θέματος, θόλωση κ.λπ. Ορισμένοι φωτογράφοι απολαμβάνουν να φτιάχνουν όμορφες εικόνες, αλλά άλλοι είναι πιο κριτικοί ως προς το τι σημαίνει ομορφιά στον σημερινό κόσμο

Η φωτογραφία διασχίζει διάφορους κλάδους τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη. Επίσης η πιο ποικιλόμορφη και δημοκρατική από τις εικαστικές τέχνες. Η καλλιτεχνική φωτογραφία αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρό ποσοστό των φωτογραφιών που υπάρχουν στον κόσμο.
Το φυσικό αντικείμενο (είτε πρόκειται για μια τυπωμένη εικόνα είτε για pixels σε μια οθόνη) μπορεί μερικές φορές να “εξαφανιστεί” επειδή η φωτογραφία μπορεί να δημιουργήσει μια σχεδόν τέλεια ψευδαίσθηση της πραγματικότητας. Έχουμε την τάση να βλέπουμε μόνο το θέμα που απεικονίζεται και όχι την ίδια τη φωτογραφία.

Τα νοήματα των φωτογραφιών δεν είναι ποτέ καθορισμένα, δεν περιέχονται αποκλειστικά στις ίδιες τις φωτογραφίες και βασίζονται σε έναν συνδυασμό της ευαισθησίας, της γνώσης και της κατανόησης του θεατή και του συγκεκριμένου πλαισίου στο οποίο παρουσιάζεται η εικόνα. Όλες οι φωτογραφίες μας δείχνουν ταυτόχρονα το παρελθόν και το παρόν.

Η φωτογραφία είναι μια τέχνη της επιλογής, όχι της επινόησης. Η φωτογραφία διαφέρει από τις άλλες εικαστικές τέχνες στο ότι ξεκινά με έναν κόσμο γεμάτο πράγματα και όχι με μια κενή πλάκα.
Ωστόσο, η φωτογραφία είναι επίσης μια τέχνη παραγωγής, όχι μόνο αντανάκλασης.
Δημιουργεί πράγματα στα θέματα που αναπαριστά. Οι φωτογραφίες μεταφέρουν ισχυρές ιδέες για τον κόσμο.
Ως εκ τούτου, οι σπουδαστές της φωτογραφίας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να σκέφτονται πολύ για το τι βλέπουν στις φωτογραφίες των άλλων και πώς φτιάχνουν τις δικές τους. Η τύχη είναι πολύ σημαντική στη φωτογραφία.

Οι φωτογραφικές μηχανές “βλέπουν” τον κόσμο διαφορετικά από τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο με τα μάτια μας. Το φυσικό αντικείμενο (είτε πρόκειται για μια τυπωμένη εικόνα είτε για pixels σε μια οθόνη) μπορεί μερικές φορές να “εξαφανιστεί” επειδή η φωτογραφία μπορεί να δημιουργήσει μια σχεδόν τέλεια ψευδαίσθηση της πραγματικότητας. Έχουμε την τάση να βλέπουμε μόνο το αντικείμενο που απεικονίζεται και όχι την ίδια τη φωτογραφία.

Ωστόσο, όλες οι φωτογραφίες είναι, σε κάποιο βαθμό, αφηρημένες. Οι περισσότερες φωτογραφίες είναι μονόφθαλμες (2D). Η επιπεδότητα των φωτογραφιών δημιουργεί σχέσεις μεταξύ αντικειμένων που μπορεί να μην υπήρχαν στην πραγματικότητα. Όλες οι φωτογραφικές εικόνες διαμορφώνονται από την τεχνολογία που επιλέγει ο φωτογράφος και από μια διαδικασία επιλογής, επεξεργασίας και χειρισμού. Επομένως, κάθε φωτογραφική εικόνα δημιουργείται ή κατασκευάζεται, αντί να είναι ένα παράθυρο στον κόσμο.

“A photograph is not necessarily a lie, but it isn’t the truth either. It’s more like a fleeting, subjective impression.”

— John Berger

Πληροφοριες

Τμήματα Προχωρημένων

Θα χρειαστείτε τον δικό σας εξοπλισμό. Φωτογραφική μηχανή SLR η DSLR.
Χημικά για την εμφάνιση και εκτύπωση των φωτογραφιών παρέχονται από την stereosis

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Ο Δημήτρης Τριανταφύλλου (b. Θεσσαλονίκη 1967) σπούδασε Φυσική και Μαθηματικά (B.A. Macalester College, St.Paul Minnesota) https://www.macalester.edu, έχει Core Degree στην ασιατική φιλοσοφία (Macalester College) και μεταπτυχιακό MA στη Φυσική (University of Minnesota) https://twin-cities.umn.edu/ . Έχει επίσης σπουδάσει φωτογραφία στο Minneapolis College of Art and Design, Minneapolis, MN http://mcad.edu/ . Παρακολούθησε δύο εργαστήρια που δόθηκαν από τον Σουηδό φωτογράφο Anders Petersen. Ένα στη Θάσο και ένα στην Καβάλα. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στη Φωτογραφία και διδάσκει μαθήματα φωτογραφίας (αναλογικής και ψηφιακής) στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Θεσσαλονίκη και στη φωτογραφική σχολή STEREOSIS, Θεσσαλονίκη.

Επίσης, σχεδιάζει και παραδίδει φωτογραφικά εργαστήρια (π.χ. Εκφραστική φωτογραφία, Η φωτογραφία ως οπτικό εργαλείο, Προσωπικές πραγματικότητες, Το γκροτέσκο στη φωτογραφία, Η σχολή φωτογραφίας του Ντίσελντορφ ” Αναζήτηση της Αντικειμενικότητας”, Ψηφιακή φωτογραφική ροή εργασίας) που διδάσκει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Έχει διδάξει στο παρελθόν στο πολιτιστικό κέντρο IRIS, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη.

www.dimitristriantafyllou.net

 

Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων χορηγείται στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Φωτογραφικό Κέντρο Stereosis.

Κράτηση Θέσης τηλεφωνικά: 2310 250223 / Stereosis

Ποιο είναι το τυπικό μέγεθος τάξης;

Το μέγεθος της τάξης περιορίζεται σε 12 μαθητές.

Ποια είναι η προθεσμία εγγραφής;

Η εγγραφή γίνεται με σειρά προτεραιότητας. Εφόσον ένα μάθημα είναι ανοιχτό, οι φοιτητές είναι ευπρόσδεκτοι να εγγραφούν μέχρι την ημερομηνία έναρξης του μαθήματος. Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι είναι ευπρόσδεκτοι να εγγραφούν στα μαθήματα μόλις γίνει διαθέσιμος ο κατάλογος μαθημάτων κάθε τετραμήνου. Για να διασφαλίσετε την τοποθέτησή σας στην τάξη της επιλογής σας, σας συνιστούμε να επωφεληθείτε από την έγκαιρη εγγραφή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ή τηλεφωνικά.

Υπάρχει κάποιος τρόπος να λάβετε έκπτωση στα μαθήματα;

Τα μέλη του φωτογραφικό κέντρου stereosis απολαμβάνουν εκπτώσεις στα μαθήματα εκτός από πολλά άλλα αποκλειστικά προνόμια. Το φωτογραφικό κέντρο stereosis προσφέρει πρόσθετες προσφορές σε ορισμένα μαθήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στα μέλη. Μάθετε πώς μπορείτε να γίνετε μέλος.

Το φωτογραφικό κέντρο stereosis προσφέρει μαθήματα για μαθητές γυμνασίου;

Ναι, προσφέρουμε μαθήματα μόνο για εφήβους. Το πρόγραμμα Teen Academy της stereosis προσφέρει μια σειρά από σεμινάρια στους εφήβους να αναπτύξουν τις γνώσεις τους στη φωτογραφία. Οι συναντήσεις κυμαίνονται από μαθήματα 4 εβδομάδων έως ένα πρόγραμμα διάρκειας ενός έτους

Τι είναι ένα portfolio;

Ένα portfolio αποτελείται από 10–15 εικόνες της δουλειάς σας (αποδεκτές ψηφιακές και έντυπες μορφές) που αντιπροσωπεύουν καλύτερα το τρέχον επίπεδο φωτογραφικής σας ικανότητας. Αυτές οι εικόνες θα βοηθήσουν το φωτογραφικό κέντρο stereosis να καθορίσει ποια τάξη θα ταιριάζει καλύτερα.

Θα χρειαστεί να αγοράσω μια κάμερα για την τάξη μου;

Ναι, θα χρειαστείτε τον δικό σας εξοπλισμό κάμερας, Το φωτογραφικό κέντρο stereosis προτείνει στους μαθητές να δανειστούν αντί να αγοράσουν μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή SLR για το Photo I. Αυτό επιτρέπει στον νέο μαθητή χρόνο και εμπειρία που απαιτείται για να λάβει την καλύτερη απόφαση αγοράς.

Τι είναι οι προϋποθέσεις

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το επίπεδο επάρκειας ή τεχνικής ικανότητας που απαιτείται για τη συμμετοχή σε ένα μάθημα. Οι προϋποθέσεις εξαρτώνται από το επίπεδο των μαθημάτων που προσφέρονται και υπάρχουν για να διασφαλιστεί ότι οι μαθητές είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για το είδος της εργασίας που πρέπει να γίνει στην τάξη.

Πώς μπορώ να εγγραφώ;

Ελέγξτε τις πληροφορίες του μαθήματος στο διαδίκτυο και προσδιορίστε εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις για το μάθημα. Εάν ναι, η εγγραφή μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά μέσω του λογαριασμού σας. Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με το μάθημα, στείλτε email στο info@stereosis.com, η τηλεφωνικά στο 2310 250223

Οδηγίες και Πολιτικές Ασφάλειας COVID-19

Απαιτούνται ενημερωμένα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά του COVID-19 για όλα τα μέλη της κοινότητας Stereosis. Για να εγγραφούν και να παρακολουθήσουν μαθήματα στο χώρο τις Stereosis, οι μαθητές πρέπει να έχουν αποδεικτικά εμβολιασμού και το πιο πρόσφατο διαθέσιμο αναμνηστικό εμβόλιο, εκτός εάν έχει χορηγηθεί εξαίρεση ή ο μαθητής δεν είναι ακόμη κατάλληλος για το αναμνηστικό. Εάν οι μαθητές δεν είναι ακόμη κατάλληλοι για το ενισχυτικό εμβόλιο χρειάζεται να προσκομήσουν αρνητικό self – test. Προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση, η Stereosis θα ελέγχει τυχαία τα αρχεία εμβολιασμού και αναμνηστικών. Εάν οι μαθητές δεν συμμορφώνονται, ενδέχεται να αποσυρθούν αυτόματα από το μάθημα και να επιστραφούν τα χρήματα για τον υπόλοιπο χρόνο του μαθήματος. Στον χώρο της stereosis απαιτείται η χρήση μάσκες κατά την τάξη και σε άλλους δημόσιους χώρους για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας όλων των εργαζομένων, των μαθητών και των επισκεπτών. Ενθαρρύνουμε τους φοιτητές, τους καθηγητές και το προσωπικό να φορούν μάσκα KN95 ή/και KF94.

Ένας εγγενής κίνδυνος έκθεσης στον COVID-19 υπάρχει σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο όπου υπάρχουν άνθρωποι. Εργαζόμαστε για να σας κρατήσουμε ασφαλείς και υγιείς, αλλά δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν θα εκτεθείτε στον COVID-19 επισκεπτόμενοι το Φωτογραφικό κέντρο stereosis. Όσοι εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία το κάνουν με δική τους ευθύνη για τέτοια έκθεση.

Δεν αισθάνεσται καλά? Μείνετε σπίτι

Μην επισκέπτεστε τnν stereosis εάν έχετε πυρετό ή συμπτώματα COVID-19, έχετε βρεθεί θετικός στον COVID-19 τις τελευταίες 14 ημέρες ή είχατε στενή επαφή με οποιονδήποτε έχει επιβεβαιωθεί ή υπάρχει υποψία ότι έχει COVID-19. Όλοι οι ταξιδιώτες, εγχώριοι και διεθνείς, θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν όλες τις ταξιδιωτικές απαιτήσεις του CDC.

Φοράτε μάσκα ακόμα κι αν είστε εμβολιασμένοι

Απαιτούνται εμβολιασμοί για καθηγητές, εθελοντές και φοιτητές προκειμένου να παρακολουθήσουν αυτοπροσώπως μαθήματα. Το φωτογραφικό κέντρο stereosis απαιτεί τη χρήση μάσκες κατά την τάξη και σε άλλους δημόσιους χώρους, για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας όλων των εργαζομένων, των μαθητών και των επισκεπτών.

Εάν έχετε διαγνωστεί με COVID-19

Εάν, οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του μαθήματος, διαγνωστεί με COVID-19, ενημερώστε μας ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε πρωτόκολλα ανίχνευσης επαφών και να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον μετριασμό της περαιτέρω έκθεσης.

Ακολούθησε οδηγίες

Παρακαλούμε να τηρείτε οποιαδήποτε προφορική επικοινωνία που δίνεται από καθηγητές τις stereosis

Για να ζητήσετε εξαίρεση από την πολιτική εμβολιασμού κατά του COVID-19, επικοινωνήστε μαζί μας τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης του μαθήματος

Διαδικτυακά μαθήματα

Σημειώστε ότι η σχολή μπορεί να καταγράψει μία ή περισσότερες συνεδρίες του μαθήματος που θα παρακολουθήσετε μέσω του Zoom.
Αυτό μπορεί να γίνει, για παράδειγμα, εάν η συνεδρία καλύπτει λεπτομερείς τεχνικές διαδικασίες ή εάν η σχολή γνωρίζει ότι ένας ή περισσότεροι φοιτητές δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν αυτή τη συνεδρία.
Αυτό θα παράσχει σε όλους τους μαθητές που είναι εγγεγραμμένοι σε αυτήν την τάξη τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ξανά τη συνεδρία.
Τέτοιες εγγραφές δεν διατηρούνται μόνιμα, αλλά διαγράφονται από το σύστημα της stereosis εντός 10 ημερών από την ημερομηνία της συνεδρίας.

Με την εγγραφή σας στην τάξη, συναινείτε σε τέτοιες ηχογραφήσεις. Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με την εγγραφή σας, συζητήστε τις επιλογές σας με τη σχολή. Οι ηχογραφήσεις δεν θα είναι διαθέσιμες για μονοήμερα εργαστήρια.

Με την εγγραφή μου σε ένα μάθημα, συμφωνώ με τα ακόλουθα:

Λαμβάνοντας υπόψη την συμμετοχή σε μαθήματα στα οποία παράγονται φωτογραφίες ή βίντεο από το Φωτογραφικό Κέντρο Stereosis , εγώ, ο κάτωθι υπογεγραμμένος, χορηγώ στο «Φωτογραφικό Κέντρο Stereosis» το αμετάκλητο και διαρκές δικαίωμα χρήσης, αντιγραφής, αναπαραγωγής και έκθεσης, όλων των, κινηματογραφικών ταινιών και ηχογραφήσεων ήχου μου, της φωνής μου, των δηλώσεών μου, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να χρησιμοποιήσω την ομοιότητα μου σε ή σε σχέση με τη δημοσιότητα και την εκμετάλλευση των φωτογραφιών ή των βίντεο σε οποιοδήποτε και σε όλα τα μέσα.

Δια του παρόντος απαλλάσσω την stereosis, τους διαδόχους, τους εκδοχείς και τους δικαιοδόχους της από οποιεσδήποτε αξιώσεις και απαιτήσεις που προκύπτουν από ή σε σχέση με αυτήν τη χρήση, συμπεριλαμβανομένων, χωρίς περιορισμό, οποιωνδήποτε αξιώσεων για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, παραβίαση του δικαιώματος δημοσιότητας, δυσφήμισης και οποιαδήποτε άλλα προσωπικά ή/και περιουσιακά δικαιώματα.
Κατανοώ ότι η stereosis θα κατέχει αποκλειστικά τα πνευματικά δικαιώματα σε οποιοδήποτε διαφημιστικό, έντυπο ή διαφημιστικό υλικό που χρησιμοποιείται ή σε συνδυασμό με τέτοιες φωτογραφίες ή βίντεο.
Παραιτούμαι του δικαιώματός μου να επιθεωρήσω ή να εγκρίνω τις έτοιμες φωτογραφίες ή βίντεο ή οποιοδήποτε σχετικό διαφημιστικό υλικό.

WANT MORE?

Εγγραφείτε στο newsletter για ενημερώσεις από το αγαπημένο σας φωτογραφικό κέντρο.