Παρουσίαση φωτογραφικού βιβλίου Παράλληλη Κρίση : Ο ακινητοποιημένος χρόνος καθεαυτόν

Parallel Crisis

Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του φωτογραφικού βιβλίου “Παράλληλη Κρίση” του Γιάννη Καρπούζη το Σάβατο 6 Νοεμβρίου στις 19:00.


Ομιλητές:
Ηρακλής Παπαίωάννου (Επιμελητής MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσ/νικης),
Ειρήνη Καραγιαννίδου (ποιήτρια).

Συντονιστής:
Κοσμάς Παυλίδης

Μετά το έτος 2010, μια καταστροφική οικονομική κρίση έπληξε την Ελλάδα, διαλύοντας μια ήδη κατεστραμμένη κοινωνική ισορροπία και οδηγώντας τον πληθυσμό σε μια κατάσταση συλλογικής κατάθλιψης. Από τότε η κατάσταση της στασιμότητας κυριαρχεί στην πρωτεύουσα της Αθήνας.

Το έργο Παράλληλη Κρίση είναι ένα δημιουργικό έγγραφο που πραγματεύεται τους τρόπους με τους οποίους το μέσο της φωτογραφίας είναι ικανό να περιγράψει αυτό το κοινωνικό και οικονομικό γεγονός. Μια άβολη συγγένεια αναπτύσσεται μεταξύ της ιδιότητας της φωτογραφίας για την παραγωγή γεγονότων ακινητοποιημένου χρόνου και της άρνησης του κοινωνικού χρόνου που προκαλεί η διαδεδομένη κρίση.

Αυτό που πραγματικά καταγράφει η φωτογραφία στην Ελλάδα είναι μια συγκεκριμένη κατάσταση απάθειας: θέματα χωρίς δυνατότητα ανάπτυξης, η αναπηρία της ανεργίας, εγκλωβισμένοι μετανάστες, γειτονιές όπου βασιλεύουν η σιωπή και ο φόβος. Σε αυτές τις συνθήκες, το μέσο αναστέλλει τον χρόνο που έχει ήδη σταματήσει και φυλακίζει θέματα που είναι ήδη περιορισμένα.

Η ίδια η φωτογραφία νοείται ως μεταφορά, καθρέφτης της οικονομικής κρίσης ή ακόμα περισσότερο, ο ακινητοποιημένος χρόνος των φωτογραφιών τέμνεται με τον αρνητικό χρόνο των θεμάτων των εικόνων (αναφορές).

Η Παράλληλη Κρίση είναι στο τέλος, ένα έργο για μια σχέση: τη σχέση μεταξύ μιας κοινωνικής κρίσης και μιας ακίνητης εικόνας (φωτογραφία).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.